NEWARK10 Campus Project | MANIFESTO 18 JUN 10

18 06 2010

post-review assignment please craft a 200-word MANIFESTO for each site under study based on the documentation from the mid-review, the mid-review discussion + your group’s subsequent de-briefing.  be sure to include [ or revise ] your group’s motto.  note that a manifesto is like a statement of intentions, but includes specific aims + outcomes. it is declarative.  it is a call to action.

please post as a COMMENT to this post by the midnight friday 18 Jun 10.

Advertisements

Actions

Information

14 responses

19 06 2010
tim madrid

There is a large red sign on the door. More than likely, it is meant to serve as a declaration for individuals to keep out. However, our group decides to destroy all preconceptions, including literacy, to abide by our motto of “We f*ck sh*t up”. From the beginning we wished to denounce utopian ideals and engage environments as anarchists, while evaluating the conflict between the two perspectives. The purpose of such was to introduce a paradox, where truths are derived from the absurd. When the initial thesis proves embellished, the antithesis to such becomes the ideal. What intrigues us is where these two perspectives meet, where design achieves both the archetypal and the sensible.
What is the purpose of a contemporary university library? How far can we challenge the traditional archive through budding modern technology? What is the purpose of the axis? Do we allow for subliminal dialogue between space and user? Do we highlight the essense with the provocative? What is the intent of the classical ideal of the university campus, and can it influence the virtue and perception of today’s college student? In order to answer these questions, we intend to evaluate the limits of the two opposing perspectives in order to achieve equilibrium.

-Dazed and Confused

19 06 2010
Brad Kern

Courtyard Conquistadors Manifesto

Upon examination of the NJIT and Rutgers campuses in an initial walkthrough, one site stood out to us almost accidentally. While walking paths in the Rutgers campus specifically, we came across a destination that we were not expecting. Most of us from NJIT travel to the Rutgers Newark campus via a narrow stairway connecting MLK Blvd to the Robeson Campus Center. However, we stumbled upon a secluded and somewhat mysterious courtyard space adjacent to Aidekman Hall. The site has revealed qualities of serenity and isolation, which is a unique feature we had not encountered in the Rutgers Newark campus.

After further analyzing this site, our intention is to make this courtyard space more accessible to students, while also maintaining the quiet integrity of the site. We are proposing a different way of accessing the courtyard and pathways around it, in addition to reinforcing the views to the courtyard sculpture. By creating level changes and means to access the site without climbing steps, we hope this space will be experienced in a new and more intriguing way. Features such as ramps connecting the ground to certain levels of Smith Hall, bike storage areas, seating in the courtyard, and bridge connections will be our means of intervention.

19 06 2010
james

discovery, mystery + serenity: wonderful! accessibility, seating + bike storage? where’s the mystery, serenity + discovery in … seating?

19 06 2010
james

ditto InDecision: will other obstacles be moved + other moments be revealed?

19 06 2010
james

green monkeys got it down with a new perspective but will they fight for more?

19 06 2010
james

blast beating Back to Back goes belly to belly with MLK + chest bumps rutgers …

19 06 2010
ianSIEGEL

OMG! — oh my GREEN

Above all else our group’s aim is to place more emphasis of thought and consideration upon the Nolli properties of the buildings on our campus. Up until Thursday’s review, we considered the campus buildings as objects and approached a method to “defibrillate” the green without much of consideration of the mileage we can get out of the public spaces and corridors inside buildings — Kupfrian in particular.

We are still convinced that the conversion of Kupfrian from a classroom/office building into a second campus center is a necessary move to achieve the desired level of social interaction on the campus green. Certain programmatic aspects of the building — specifically, the auditorium — can easily find a place in a retrofit design.

Our next step will likely be to determine what program should be relocated from the existing campus center into “the new Kupfrian,” as this decision in tandem with consideration of Nolli circulation about campus should drive future decisions of footprint, layout, and even expression of the structural condition on the ground floor (i.e. a grid of columns versus a series of walls, central courtyard).

In addition to this post, a modernist-style manifesto outlining our project values has been posted to my blog.

19 06 2010
Cara J

Green Monkey Manifesto
MOTTO – Urban Escape: new persectives on classic intentions

Based on our earliest observations, the proposed design aims to break people from the strictly linear path leading from Warren Street to the Rutgers green. The starting point for our design is the underappreciated exterior space above and surrounding Smith Lecture Hall 220. Through continued research, we have noticed that the terraced lecture hall and mysterious space above are located right in the middle of a potential axis that remains unrealized until now. Enforcing this axial path between MLK Boulevard and Aidekman Hall will provide a degree of physical and visual connection that the site currently lacks. For our final design, we must consider the proposed Rutgers building on the corner of MLK and Warren as well as the potential of removing or relocating the power plant. Alterations to the western façade of Smith Hall at the second and third levels as well as interior modifications will accompany the new axis.

In consideration of the big campus picture, we aim to make this space more of a destination point. The current landscaping around Smith heightens the sense of disconnection between our site and the campus green. Our design proposes a series of grass and concrete terraces inspired by the concealed lecture hall tiers and the natural topography of the site. The natural terraces will attract students and pedestrians from the campus green as well as Warren Street, providing them with a more intimate environment for interaction. This space could also be used as an outdoor extension of the lecture space, thus serving professors and students of various fields of study. The current access path between the green and Warren Street will remain a powerful axis but it is to be complimented by narrow meandering desire line paths through the planters outside Smith and the terraces. Our design draws from the existing conditions of the site, natural topography as well as the rectilinear building forms, to create a very different sense of place and access than what currently exists.

19 06 2010
Jill and Jen

As we progress toward project completion, we intend to re-examine our previous mapping analyses in order to make and manipulate spaces to create a new vista and circulation pattern on campus. In studying the existing and potential layers of circulation on NJIT’s campus, we discovered the under-utilization of Summit Street’s “spaces”, as well as the quick and seemingly thoughtless manner of circulation along this thoroughfare.
In our revision, Kupfrian Hall and it’s surrounding areas remains a point of interest as it’s centrality can serve to support the creation of a “moment” along Summit Street, which does not currently exist. The slowing of pedestrian speed to and THROUGH this space is a secondary goal.
We will examine the interior of Kupfrian more thoroughly to study the possibilities to innovatively use these interior spaces/corridors to redirect circulation patterns along an existing axis. The part of Summit Street between Kupfrian and Central High School has the opportunity to be a usable outdoor space, as well as to redirect the attention from the high school, if we continue the existing axis through Kupfrian Hall.
Our goal is to remove an obstacle, and in doing so create an opportunity: for interconnectivity and experiential space.

19 06 2010
rjdub

In addition, the Orange Iguanas made a graphic Manifesto which can be viewed from either one of our blogs [RJ,Joann, Shawntel, Neil]

19 06 2010
RJ "DUB"

MLK Blvd is a crucial means of passage for the traveling car and pedestrian of Newark. The street features vertical boundaries established by the campus perimeters: NJIT and Rutgers. After careful analysis of the street during different periods of the day, it was quite evident that MLK is merely a passageway with no unique attraction and an undesirable location of social gathering. The interaction of students per institution occurs only within the epicenter of its own campus setting, originally designed for the safety and security of the students in addition to creating a space identifying the school. Self identity is important for any type of institution but what lacks so heavily is the connection and interaction of universities in close proximity.

Intention:
Our intentions are to revive MLK Blvd (between New street and Warren street) by implementing attractions seem fit for social interaction and gathering for the students, faculty and the local neighborhood. These attractions are being placed specifically in-line with existing axes, structures, and perpendicular paths. These attractions include: terraces, closed in courtyards, open green spaces, retail, and a bridging component that will provide easy access over MLK through the most crucial cross axis. With these intentions in mind, we hope to rid the strong linear passageway notion set by the current MLK Blvd and provide an array of public spaces to give meaning to the street other than its conventional function of simply connecting destination A to destination B.

18 06 2010
Mariano Delgado

Scope:
Working with and recreating the Eberhardt Hall lawn as our focus, Back to Back’s intention is to re-create NJIT’s visual identity throughout MLK, swooping into NJIT an reaching into Rutgers University.
This process has expanded our design from the corners of the proposed altered high school that will become a focal point of the university to the existing campus center and extending it through a reclaimed Fenster Hall visual connected to Rutgers, reaching to Central Ave & MLK where proposed facilities and program such as a hotel, retail, and academic will be weaved into the fabric enhancing the institution(s) and community.

Intention:
By designing landscapes, we will introduce new settings, exposures, movements, and accelerate the nature of NJIT and the university’s surroundings.
These “moves” will be articulate through taking past design and design lines, altering them in a new life with the intention first realized, while scrapping away physically from MLK to construct more viable outlets, pockets, circulation (physically and visually) and extracting and re evaluating materiality using tension in plan, section, and elevation from macro to micro. Our blast beat approach is not one of formulating a few pretty buildings and trees that do not correspond with the potential dexterity of the community, but rather purely and effortlessly, enhance flow and excitement. We are here to “heavy metal rock.”

18 06 2010
joannlui

Our group has a question.
How are we presenting for the final reiew?? Cause I remember Darius said that we are presenting on our site?

19 06 2010
james

it is up to each group to decide whether to present in situ or in the storefront. whatever the venue, the character + format of the presentation must be appropriate to the venue. give it some thought. in addition, we will issue certain minimum presentation requirements on tuesday.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s