NEWARK10 Campus Project | OMG: oh my GREEN

2 09 2010

GROUP NAME: OMG!
GROUP PROJECT: NEWARK10 Campus PROJET
GROUP MEMBERS: Adam Lasota, Caio Moretti, Adam Rapciewicz, Ian Siegel
ASSIGNMENT: NJIT Campus Green

Considering these points, we set out to make changes to campus that would increase visual connections between the green and public spaces on campus.

THE ATHLETIC CENTER…


In an effort to mobilize the Fleisher Athletic Center, several direct intervention were instituted to break what is currently a block on the campus, the whereabouts of how people interact and utilize the building are in direct confrontation to how the campus interact with the surroundings.  To break away from the stereotype of the athletic center standing in the back drop of the campus, the first motive was to shed light on a closed ambiance.  What we propose is to give tribute to New St. and the axis that has run continuous from Military Park to Liberty Park.  In this procedure, we aimed to cut away the building from its solitude and install a curtain wall along the path of the axis.  In doing so, the building will now rejoice in natural light.  In addition, the curtain wall will become a moveable partitions.  This was to allow the campus that is so rich in team spirit to hear the game as it is broadcast to the N.J.I.T. student body.  In this effort, student, professor, passer-bys will be intrigue by the noise and will become a piece to a whole of the athletic center.

The more revered involvement is to reassemble the Fleisher Athletic Center and to ‘break the box’ sort to speak.  The acclaim space will be ripped into two, this effort is to separate the athletic center that will house the basketball ‘stadium’ from the student body that utilize the building to exercise and make use of the gym as two segregated entities.  The search for this break appeared along Cypress and Redwood Residential Halls.  The path that aligns along the axis between the two dormitories leads directly to the GITC building.  Also in the study of the N.J.I.T. Gateway plan, the parking lot across from Lubetkin Field is proposed to be converted into the Greek Village, a student residential complex.  This axis will now form the academic path across the entire campus will explore a visual connection that will be formed from the Greek Village through the Fleisher Center, bound in the path between Cypress and Redwood to GITC.  The much loved gable arch structure that provide natural light within the basketball courts will be kept in place, the walk will become covered as only the interior structure will alter.  To do as little to the building, the structure was heavily calculated as to ensue to the least amount of complexity in transforming the athletic center.  The new path will also contribute to commuter, as a supplementary entry point from the transit station, and to student who wish to move along the desire line from living to learning.

THE TRANSIT STATION…


The Transit Station was a reflection of our pursuit to reestablish entries throughout the campus.  By introducing experimental conditions to the existing program happening in the Warren Street light rail station, we have brought  and redirected focus to the athletic facilities.  We have stretched the program of the Fleischer Center by placing the racquetball courts immediately in front of the underground station. This gesture has allowed for the public to be exposed to the activities happening at the NJIT athletic center and helps develop a more personal relationship with the users and the community.

The green…

Another concern that we needed to address is the landscape qualities of the existing “Green” to our new schemes.  More importantly, the positions of the existing paths do not all make very relevant sense.  Additionally, the space near the entrance to the Campus Center was over scaled and resulting in waisted space.  Furthermore, the need for a field and a greater incentive to use this field within the campus enhances the campus fabric.

_________________

By using a different grass type for a noticeable path connecting the alley to the new transit station and Kupfrian, we were able to both have a stronger connection outside of NJIT while also being able to have a long uninterrupted field.  Additionally, the field was extended farther towards the entrance to the Campus Center and through the topographic condition, the field is placed on a pedestal 5 feet high at the corner closest to the Campus Center.  This connection helps to create an urban spectacle and create a sense of exploration for students and visitors to walk around and experience the campus from multiple angles.

THE CAMPUS CENTER…

Lastly, we propose two changes to Campus Center to both create visual connection between the building’s interior and the campus green and also to allow natural light to penetrate deeply into the building. On the ground level, we propose the removal of an interior staircase to the ballroom level, which will be replaced with a glazing wall. Ground level program will also be arranged to maximize views and daylight.

We also propose to raise the solar panels on the roof deck to allow more of the space to be used by students as a comfortable outdoor terrace with a visual connection to the upper green and Kupfrian’s inhabitable sustainable roof.

THE NEW NOLLI…

PHYSICAL MODELS



Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s